Wat is vapen? Is Vapen gezonder?

Wat is vapen en wat is dan weer dampen? Een vraag die jullie waarschijnlijk dagelijks krijgen.

Wat is Dampen of Vapen?
 
Dampen is het gebruiken van een elektronische sigaret. Een elektronische sigaret is een apparaatje dat een vloeistof met geur- en smaakstoffen omzet in een damp die men vervolgens kan inademen. Er zijn verschillende smaken vloeistof (e-liquid) met eventueel nicotine, afhankelijk van de voorkeur van de damper.
 
De damp voelt bij het inademen ongeveer aan als sigarettenrook, maar is beduidend minder schadelijk voor de gezondheid. Doordat er tijdens het dampen geen verbranding plaatsvindt, is de damp vrij van de (schadelijke) verbrandingsproducten zoals teer, koolmonoxide, cyanide en polycyclische
aromatische koolwaterstoffen (PAK). Ook is de damp vrij van radioactieve sporenelementen zoals polonium. 
Nicotine, dat zowel in damp als in sigarettenrook kan voorkomen, is niet kankerverwekkend.
 
Wanneer je begint met dampen, moet je niet verwachten dat je exact dezelfde smaak zal proeven als je vertrouwde sigaret. (Deze smaak van de sigaret wordt verkregen door verbranding, wat vapen niet is (dit is een verdamping of verstuiving). 
Daarom is het aangeraden te starten met smaken die ver van de tabakssmaken af liggen.
Na enkele dagen komt je natuurlijke smaak meer terug en ga je de aroma’s ook weer beter appreciëren. Ook je eten wordt smakelijker.
Vapen heeft geen enkele invloed op je smaakbeleving van eten en drinken, wat bij roken wel zo is.
 
Vapen vraagt wel veel vocht van je lichaam. Dit betekent dat je genoeg moet drinken, wil je niet gaan lijden aan vaporstong of uitdroging. 
 
Hoe veilig is dampen voor je gezondheid?
 
Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan in onder andere Duitsland, Frankrijk, Engeland, Griekenland en de Verenigde Staten.
De conclusie van een recent Engels rapport is dat de e-sigaret op zijn hoogst 5% zo schadelijk is als de gewone sigaret. Een onderzoek naar de langdurige effecten is momenteel aan de gang. Voorlopig
zijn daar geen opmerkelijke verschillen te merken met andere onderzoeken.
 
Passief dampen
 
Volgens het Engelse onderzoek is het risico van passief dampen of “meedampen” nihil. Beter nog, vanaf een afstand van 5cm buiten de mond (bij uitademen) zit er geen enkele mogelijks schadelijke stof meer in de damp.
 
 
Credits: Vape Deluxe

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.